Mahkeme kararı ile alınan kiranın vergisi nasıl verilir?

 

29.07.2007

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Mahkeme kararı ile alınan kiranın vergisi nasıl verilir?

Yahya Arıkan - İstabul SMMM Odası Bşk. 29 Temmuz 2007 Pazar


Yargı kararlarına göre tahsil edilen kira gelirleri gayrimenkul sermaye iradı, faiz gelirleri ise menkul sermaye iradı olarak vergilendirilir. İcra masrafları karşılığı kesilen tutarlar, kiraya verilen malların idare gideri olarak indirim konusu yapılabilir

Kiracıların kira bedellerini ödememeleri nedeniyle açılan davalar sonucu verilen yargı kararlarında, kira bedelinin yanı sıra yasal faiz ödenmesine de karar verilmiş olması halinde, tahsil edilen kira bedelinin gayrimenkul sermaye iradı, faiz gelirinin ise menkul sermaye iradı olarak vergilendirilmesi gerekir.

* Mahkeme masraflarının gider olarak dikkate alınması: Bir takvim yılı içinde o yıla veya geçmiş yıllara ait olarak yargı kararına göre tahsil edilen kira ve faiz gelirleri tahsil edildiği yılın geliri olarak vergilendirilir.

Gelir Vergisi Kanunu’nun 74’üncü maddesinde, gayrisafi hasılattan indirilecek giderler sayılmış, safi iradın bulunmasında aynı kanunun 21’inci maddeye göre istisna edilen gayrisafi hasılaya isabet eden tutarın (konut olarak kiraya verilen gayrimenkuller için) hariç olduğu hükme bağlanmıştır.

Aynı maddede, mükelleflerin (hakları kiraya verenler hariç) diledikleri takdirde maddede yazılı giderlere karşılık olmak üzere hasılatlarının yüzde 25’ini götürü gider olarak indirebilecekleri belirtilmiştir.

Nasıl indirim yapılır?

Buna göre, mükellefler, beyannamelerine dahil ettikleri gayrimenkul sermaye iradı gelirleri için gerçek gider usulünü seçmeleri halinde, yargı kararına göre icra kanalıyla tahsil ettikleri kira bedelleri üzerinden icra idaresince icra masrafları karşılığı kesilen tutarları kiraya verilen malların idare gideri olarak indirim konusu yapabileceklerdir. Götürü gider yönteminin seçilmesi durumunda ise bu masrafların indirim konusu yapılması mümkün değildir.

* Gelir Vergisi tevkifatı: Kiracının, Gelir Vergisi Kanunu’nun 94’üncü maddesinde sayılan tevkifat yapmakla sorumlu olanlar arasında bulunması durumunda, ödenen kira bedeli üzerinden Gelir Vergisi tevkifatı yapılması, alacak faizleri ise anılan maddede vergi tevkifatına tabi kazanç ve iratlar arasında sayılmadığından vergi tevkifatına tabi tutulmaması gerekir.


Yedek subaylıkta geçirilen süre izin hesabına eklenir


Devlet memurlarının yıllık izin süresi kıdemine bağlı olup, hizmeti 1 yıldan 10 yıla kadar (10 yıl dahil) olan memurlar için 20 gün, hizmeti 10 yıldan fazla olan memurlar içinse 30 gündür. Zorunlu hallerde bu sürelere gidiş ve dönüş için 2’şer gün eklenebilmektedir. Buna göre; hizmeti 1 yıldan az olan memurların yıllık izin hakkı bulunmamaktadır. Ancak, 1 yılın doldurulduğu günü takip eden günden itibaren 20 gün yıllık izin kullanımı mümkündür.

Yıllık izin sürelerinin hesabında hangi statüde olursa olsun kamu kurum ve kuruluşlarında geçen hizmet süreleri ile kamu kurum ve kuruluşlarında geçmese dahi devlet memurlarının kazanılmış hak aylıklarında değerlendirilen hizmet süreleri ile muvazzaf askerlikte ve okul devresi dahil yedek subaylıkta geçirilen süreler, izin süresinin hesabına dahil edilecek ve bu sürenin hesabında göz önünde bulundurulacaktır.

Yurtdışında çalışılan süre günü 3.5 $’dan borçlanılabilir

Soru: 30 yaşındayım, 2000 yılından önce bir yıla yakın SSK’lı olarak çalıştım. Daha sonra 657’ye tabi olarak 18 ay devlet memurluğu yaptım. Daha sonra evlenip yurtdışına çıktım. Halen yurtdışındayım. Türkiye’de emeklilik hakkı ve sağlık yardımı hakkını alabilmem için ne yapmam gerekiyor?

* Hayal Barışçı

Cevap: SSK’da isteğe bağlı sigortaya devam edebilmeniz için en az 1.080 gün prim ödemiş olmanız gerekmektedir. Bu nedenle SSK isteğe bağlı sigortasına devam etmeniz mümkün değildir. Emekli Sandığı isteğe bağlı sigortasına da devam etmeniz söz konusu olmayacaktır.

Yurtdışında geçen süreleri ileride yurtdışı borçlanması yaparak ödeyebilirsiniz. 18 yaşını doldurmuş Türk vatandaşlarının yurtdışında geçen ve belgelendirilen çalışma süreleri, bu çalışma süreleri arasında veya sonunda her birinde bir yıla kadar olan işsizlik süreleri ve yurtdışında ev kadını olarak geçen sürelerinin ilgili sosyal güvenlik kuruluşlarına prim, kesenek ve karşılık ödenmemiş olması ve istekleri halinde sosyal güvenlikleri bakımından değerlendirilmesi 3201 sayılı Yurtdışında Bulunan Türk Vatandaşlarının Yurtdışında Geçen Sürelerinin Sosyal Güvenlikleri Bakımından Değerlendirilmesi Hakkında Kanun’a göre yapılmaktadır. 3201 sayılı kanuna göre, sigortalılar yurtdışında geçen sürelerini, yurda kesin dönüş yapmadan veya kesin dönüş yaptıktan sonra günlüğü 3.5 dolardan borçlanabilmektedirler.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Yahya Arıkan

 

Okunma: 1246

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Mahkeme kararı ile alınan kiranın vergisi nasıl verilir?