Ayşe Hanım evde mantı, tığ i yapıp satarsa vergiden muaf

 

05.08.2007

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Ayşe Hanım evde mantı, tığ i yapıp satarsa vergiden muaf

Yahya Arıkan - İstanbul SMMMO.Bşk.05 Ağustos 2007 Pazar

Esnaf muaflığı kapsamında evlerde vergisiz üretilebilecek malların sayısı artırıldı.

Esnaf muaflığı kapsamında evlerde vergisiz üretilebilecek malların sayısı artırıldı. Yeni düzenlemeyle Ayşe Hanım’ın evinde dikiş makinesini kullanarak imal ettiği örgü ve nakış işlerini satması faaliyeti, esnaf muaflığı kapsamında değerlendirilecek

Gelir Vergisi Kanun’nun esnaf muaflığı hükümlerinde değişiklik yapıldı. Yapılan düzenlemeye göre örneğin Ayşe Hanım’ın evinde dikiş ve nakış makinesini kullanmak suretiyle imal ettiği örgü ve nakış işlerini satması faaliyeti, esnaf muaflığı kapsamında değerlendirilecek. Ancak, evlerde sanayi tipi veya seri üretim yapabilen makine ve aletleri kullanmak suretiyle kazanç elde edenler esnaf muaflığı kapsamında değerlendirilmeyecek.

Kapsam genişletildi

Yapılan yeni düzenleme ile; esnaf muaflığı kapsamında evlerde üretilebilecek malların sayısı artırıldı.

Mevcut Kanun maddesinde yer alan ürün çeşitlerine ilave olarak, kırpıntı deriden üretilen mamuller, tarhana, erişte, mantı, her nevi pul, payet, boncuk işleme, tığ örgü işleri gibi ürün ve mamullerin üretim ve satışıyla iştigal edenler de esnaf muaflığı kapsamına alındı.

Benzeri de olabilir

Muafiyet kapsamındaki ürünler, bentte yer alan ürünlerle sınırlı değil. Sayılan ürünlere benzerlik gösteren diğer ürünleri aynı şartlarla üretip satanlar da esnaf muaflığı kapsamında değerlendirilecek.

Örneğin Fatma Hanım’ın evinde el ile ürettiği danteli, Kurumlar Vergisi mükellefi Çeyiz A.Ş’ye satması halinde Fatma Hanım’ın elde ettiği bu gelir dolayısıyla esnaf muaflığı kapsamında değerlendirilecektir.

Kurumlar Vergisi mükellefi olan anonim şirketler, vergi tevkifatı (kesintisi) yapacaklar arasında sayılmış olduğundan, Fatma Hanım’a yaptığı ödeme nedeniyle bir gider pusulası düzenlemek ve yüzde 2 oranında Gelir Vergisi tevkifatı yapmak zorunda.

Şirket ne ödeyecek?

Konuyu rakamsal olarak örnekleyecek olursak:

Evde el ile üretilen dantel bedeli: 50.000 YTL

Gelir Vergisi Tevkifatı (Kesintisi) oranı % 2: 1.000 YTL

Fatma Hanım’a ödenecek net tutar: 49.000 YTL

Esnaf muaflığından yararlanan kişiler için herhangi bir beyanname veya vergileme söz konusu olmayacaktır. Nihai vergileme yukarıda belirtilen yüzde 2 nispetindeki kesintiden ibaret olacaktır.

İşçinize fazla mesai ücreti ödüyor musunuz?

SORU: İş Kanunu’na göre; genel bakımdan çalışma süresi haftada en çok 45 saattir. Aksi kararlaştırılmamışsa bu süre, işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine eşit ölçüde bölünerek uygulanır. Tarafların anlaşması ile haftalık normal çalışma süresi, işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine, günde 11 saati aşmamak koşulu ile farklı şekilde dağıtılabilir. Ülkenin genel yararları yahut işin niteliği veya üretimin artırılması gibi nedenlerle haftalık çalışma süresi olan 45 saati aşan fazla çalışma yapılabilir. Fazla çalışma süresinin toplamı bir yılda 270 saatten fazla olamayacaktır. Bu süre sınırı, işyerlerine veya yürütülen işlere değil, işçilerin şahıslarına ilişkindir. Fazla çalışma sürelerinin hesabında yarım saatten az süreler yarım saat, yarım saati aşan süreler ise bir saat sayılır.

Memuriyete geri dönmeniz kurumun takdirine bağlıdır


Yerel yönetimlere bağlı bir kamu kuruluşunda 657 sayılı yasaya tabi memur olarak çalışmakta iken emekli oldum. Emekliliğimin üzerinden henüz 3 hafta geçti. Yurtdışında geçen 3 yıl 7 ay 14 günlük hizmetimi daha önce Emekli Sandığı’na hizmete saydırmıştım. Tam emekli maaşı alabilmek için daha 3 yıl 7 ay 14 günlük çalışmayı memur olarak tamamlamam gerekiyor. Çalışmakta olduğum kurum işe tekrar geri dönme başvurumu geri çevirdi. Bu durumda benim daha önce çalışmakta olduğum kuruma veya başka bir kamu kuruluşunda işe tekrar geri dönebilmemle ilgili herhangi bir yasal hüküm var mıdır?

CEVAP:
Devlet Memurları Kanunu’nun emeklilerin yeniden hizmete alınmasını düzenleyen ilgili maddesine göre; T.C. Emekli Sandığı Kanunu hükümlerine göre emekli olanlardan (5434 sayılı Kanunun 104’üncü maddesine göre emeklilikle ilgili görevlere yeniden atanamayacaklar hariç) sınıfında yazılı nitelikleri taşımakta bulunanlar T.C. Emekli Sandığı Kanunu’nun 92. maddesi hükümlerine göre kurumlarda boş kadro bulunmak şartıyla yeniden memurluğa alınabilirler.

Memurların tekrar dönmek istediği kuruma isteğini belirten bir dilekçe ile başvurmaları gerekmektedir. Başvurudan sonra tekrar göreve başlatılıp başlatılmayacağı tamamen kurumun takdirindedir.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - (0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Yahya Arıkan

 

Okunma: 1875

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Ayşe Hanım evde mantı, tığ i yapıp satarsa vergiden muaf