‘İş ortaklığı’ tüm vergiler ödenmeden bitirilemez

 

12.08.2007

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

 ‘İş ortaklığı’ tüm vergiler ödenmeden bitirilemez

Yahya Arıkan - İstanbul SMMM Odası Bşk.12 Ağustos 2007 Pazar

Devamlılık gösteren ve aynı nitelikte olan iş veya işler için değil, belirli bir sürede bitecek bir iş için kurulan ve tam mükellefiyete tabi olan ’iş ortaklığı’ uygulaması giderek yaygınlaşıyor. Peki iş ortaklıklarında vergi uygulamaları nasıl oluyor?

Kurumlar Vergisi Kanunu’na göre; tüzel kişiler ile gerçek kişilerin veya tüzel kişilerin kendi aralarında bir işi müştereken yapmak ve kazancı paylaşmak üzere oluşturdukları konsorsiyum biçimi olan “iş ortaklıkları” uygulamada yaygın hale gelmiştir.

Kurulacak olan iş ortaklığının Kurumlar Vergisi mükellefi sayılabilmesi için en az aşağıdaki unsurları taşıması gerekir.

*Ortaklardan en az birisinin Kurumlar Vergisi mükellefi olması,

*Ortaklığın belli bir işi sonuçlandırmak üzere yazılı bir sözleşmeyle kurulması,

*İş ortaklığı konusunun belli bir iş olması,

*Birlikte yapılacak olan işin belli bir süre içinde gerçekleştirilmesinin öngörülmesi,

*İş ortaklığı ile işveren arasında bir yüklenim sözleşmesinin olması,

*Tarafların, müştereken yüklenilen işin belli bir veya birden fazla bölümünden değil, tamamından işverene karşı sorumlu olmaları,

*İşin bitiminde kazancın paylaşılması,

*Birlikte yapılması öngörülen ve müştereken yüklenilen işin bitimi ve Vergi Usul Kanunu’nda belirtilen mükellefiyetle ilgili ödevlerin tamamının yerine getirilmesiyle mükellefiyetin sona ermesi.

İş ortaklığı, devamlılık gösteren ve aynı nitelikte olan iş veya işler için değil, belirli bir sürede bitecek bir iş için kurulacak ve tam mükellefiyete tabi olacaktır.

Hangi vergi dairesi?

Yukarıda sayılan unsurları taşımak kaydıyla, iş ortaklıkları her türlü iş için kurulabilecektir. İş ortaklığının Kurumlar Vergisi yönünden bağlı olduğu vergi dairesi, ortaklığın kuruluş mukavelesinde gösterilen merkezinin bulunduğu vergi dairesidir. Mukavelede, ortaklık merkezi belirtilmemiş ise iş merkezinin bulunduğu yer vergi dairesi, bağlı olduğu vergi dairesi olacaktır.

Belli bir iş için kurulacak olan iş ortaklığında işin bitim tarihi, taahhüt sözleşmesinde belirlenen esaslara göre tayin olunacaktır. Ancak, işin bitimi iş ortaklığının da sona erdiğini göstermez. Vergisel ödevlerin tamamının ikmal edilmesinden sonra iş ortaklığı sona ermiş sayılır.

Tasfiye nasıl olacak?

Öte yandan, iş ortaklıklarının tasfiyesi, Borçlar Kanunu’ndaki adi ortaklıkların dağılmasına ilişkin hükümlere göre yapılacaktır. Kurumlar, dilerlerse Borçlar Kanunu’na göre adi ortaklık veya Kurumlar Vergisi Kanunu’na göre iş ortaklığı şeklinde ortaklıklar oluşturarak faaliyet gösterebilmektedirler. İş ortaklıkları Kurumlar Vergisi Kanunu’nda ayrı bir kurum olarak değerlendirilmekte ve Kurumlar Vergisi mükellefi olarak sayılmaktadırlar.

İş ortaklıklarının faaliyetinden doğan kazanç, Kurumlar Vergisi’ne tabi tutulmakta ve vergi sonrası kazanç ortakların hisselerine göre ortaklara dağıtılmaktadır.

150 kadın çalıştıran yurt kurmak zorunda

Yaşları ve medeni halleri ne olursa olsun, 100-150 kadın işçi çalıştırılan işyerlerinde, bir yaşından küçük çocukların bırakılması, bakılması ve emziren işçilerin çocuklarını emzirmeleri için işveren tarafından, çalışma yerlerinden ayrı ve işyerine en çok 250 metre uzaklıkta bir emzirme odasının kurulması zorunluluğu getirilmiştir.

Yine, 150’den çok kadın işçi çalıştırılan işyerlerinde de, 0-6 yaşındaki çocukların bırakılması ve bakılması, emziren işçilerin çocuklarını emzirmeleri için işveren tarafından, çalışma yerlerinden ayrı ve işyerine yakın bir yurdun kurulması zorunludur.

Yurt açma yükümlülüğünde olan işverenler yurtiçinde anaokulu da açmak zorundadırlar. Yurt, işyerine 250 metreden daha uzaksa işveren taşıt sağlamakla yükümlüdür. İşverenler, ortaklaşa oda ve yurt kurabilecekleri gibi, oda ve yurt açma yükümlülüğünü, gerekli nitelikleri taşıyan yurtlarla yapacakları anlaşmalarla da yerine getirebilirler.

Oda ve yurt açma yükümlülüğünün belirlenmesinde, işverenin belediye ve mücavir alan sınırları içinde bulunan tüm işyerlerindeki kadın işçilerin toplam sayısı dikkate alınır.

*****
İsteğe bağlıya üç ay üst üste ödeme yapılmazsa iptal olur

SORU: Eşim Mart 1961 doğumlu olup, Mart 1991 isteğe bağlı Bağ-Kur girişlidir. 1998’de SSK isteğe bağlıya geçti. 5400 gün prim ödedik artık ödemiyoruz. Ne zaman emekli olabilir?

Ödeme yapmadığımız için dilekçe vermeli miyiz?

Metin Erten

CEVAP: Eşinizin SSK’dan emeklilik için 20 yıl sigortalılık süresini, 47 yaşını ve 5450 gün sayısını doldurması gerekmektedir. Bu durumda 2011 yılı Mart ayından sonra 5450 günü doldurarak emekliliğe hak kazanmaktadır.

SSK isteğe bağlı sigortasına devam edenlerin sigortalılıkları; sosyal güvenlik kuruluşlarına tabi olarak çalışmaya başlama, sona erdirme talebinde bulunma, sigorta primini art arda üç ay ödememe, tahsis talebinde bulunma ve sigortalının ölümü hallerinde sona erdirilmektedir.

Bu nedenle sigorta primini art arda üç ay ödememeniz halinde isteğe bağlı sigortanız kendiliğinden sona ereceğinden dilekçe vermeyebilirsiniz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - (0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Yahya Arıkan

 

Okunma: 1678

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

‘İş ortaklığı’ tüm vergiler ödenmeden bitirilemez