Dernekler defter tutarken çıktıları notere götürecek

 

19.08.2007

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Dernekler defter tutarken çıktıları notere götürecek

Yahya Arıkan - İstanbul SMMMO Bşk.19 Ağustos 2007 Pazar


Derneklerin zorunlu olarak tutacakları defterler yeniden belirlendi. Deftere yapıştırılan çıktı köşelerinin, deftere temas edecek şekilde notere tasdik ettirilmesi zorunlu kılındı.

Dernekler Kanunu’na göre kurulmuş “Dernekler”in zorunlu olarak tutacakları defterler yeniden belirlendi.

Karar defteri

Bu deftere kararın tarih ve sayısı ile konusunun yazılması zorunludur, ancak alınan karar birden fazla konuyu içeriyorsa, konu kısmına genel nitelikte ibareler yazılabilir. Karar defterinin “Toplantıya Katılan Üyelerin Adı ve Soyadı” kısmına yalnızca toplantıya katılan yönetim kurulu üyelerinin adı ve soyadları yazılır. Toplantıda alınan kararlar “Kararın Metni” kısmına yazılır ve kararın altı, toplantıya katılan üyeler tarafından imzalanır. Ancak, karara katılmayan üyeler, karara katılmadıklarını belirten ibareleri yazarak kararın altına imza atarlar. Aynı toplantıda alınan kararların birden fazla sayfaya yazılması halinde, her sayfa paraf edilerek kararın bittiği sayfa imzalanır. Her yılın ilk kararına (1)’den başlayarak numara verilir.

Evrak kayıt defteri

Bu defter “Gelen Evrak” ve “Giden Evrak” şeklinde iki bölüm halinde tutulur. Gelen evraklar gelen evrak bölümüne, giden evraklar giden evrak bölümüne olmak üzere, her bir satıra ilgili evraka ait bilgiler yazılır. Gelen ve giden evrak kayıt sıra numaraları, her yılın başında (1) sıra numarası ile başlar. Gelen ve giden evrak kayıt defteri, “gelen evrak kayıt defteri” ve “giden evrak kayıt defteri” olarak ayrı defterler halinde tutulabilir. Bu şekilde tutulan defterler bir araya getirilerek tek bir defter olarak muhafaza edilir.

Demirbaş defteri

Bu defterin her bir satırına ve ilgili sütunun altına bir demirbaşa ait bilgiler yazılır. Parçaları ile bir bütün olan ve bu şekilde alınmış demirbaşlar bir satıra kaydedilir ve adedi sütununa takım ve benzeri ibareler yazılır. Diğer sütunlara yazılamayan, ancak yazılması gerekli görülen bilgiler açıklama sütununda belirtilir. Bilânço esasına göre defter tutulması halinde, demirbaş defteri tutulmaz.

İşletme hesabı defteri

İşletme hesabı defteri; karşılıklı sayfalarda yer alan “Gelirler” ve “Giderler” şeklinde iki bölüm halinde tutulur. Gelirler gelir bölümüne giderler gider bölümüne olmak üzere, her bir satıra ve ilgili sütunun altına bir belgeye ait bilgiler yazılır.

Bu defter hesap dönemi sonunda, “İşletme Hesabı Tablosu”nun yazılması ile kapatılır. Yeni döneme ait kayıtlara (1)’den başlayarak sıra numarası verilir.

Defterlerin tutulma usulü

Dernekler tarafından tutulacak defterlerin mürekkepli veya tükenmez kalemle yazılması zorunludur. Elektronik sistemler ve yazı makineleri aracılığıyla örneğine uygun olarak yazdırılan form veya sürekli formlar defterlere yapıştırılarak kullanılabilir. Ancak, defterlere yapıştırılan çıktı köşelerinin, deftere temas edecek şekilde ve yeni bir karar alınmadan önce notere tasdik ettirilmesi şarttır.

Bilgisayar ortamında tutulan defterlerin, il dernekler müdürlükleri veya notere onaylattırılmış form veya sürekli formlara elektronik sistemler ve yazı makineleri aracılığıyla yazdırılması zorunludur. Form ve sürekli formların yalnızca bir yüzüne sayfa numarası verilerek bu yüzü onaylanır. Bu formların onaysız ve numarasız arka yüzlerine defter kayıtları yazdırılmaz.

Tasdik ettirilen defterlerin kullanılmasına sayfaları bitene kadar devam edilir. Ancak, her yıl yeniden defter tutulması veya zorunlu olarak defterin değiştirilmesi gibi hallerde, önceki defterlerin kullanılmayan boş sayfaları iptal edilir.

Kısmi emekli olabilir miyim?

Doğum tarihim 03.01.1956. SSK isteğe bağlı girişim ise 28.06.1991. Prim ödeme gün sayım 5 bin 525. Ben ne zaman emekli olurum, kısmi emekli olursam yaşımı doldurunca normal emekliliğe geçebiliyor muyum? Kısmi emeklilikle asli emekliliğin arasında maaş açısında bir fark var mı?
Nur Eran

Kısmi emeklilikle normal emeklilik arasında çok büyük bir farklılık yoktur. İlk defa 28.06.1991 tarihinde çalışmaya başlamışsınız. Bu durumda 48 yaşını ve 5 bin 520 prim gün sayısını doldurduktan sonra dilediğiniz zaman emekli olabilirsiniz.

Ancak, kısmi emeklilik için en az 15 yıllık sigortalılık süresini (işe başlama tarihinden emekliliğe kadar geçen süre) tamamlamış olmak, en az 3 bin 600 gün malüllük-yaşlılık ve ölüm sigortası primi ödemiş olmak ve 50 yaşını tamamlamış olmak şartlarını 24.05.2005-23.05.2008 tarihleri arasında yerine getiren kadınlar 54 yaşında kısmi emekli olabilmektedir.

Fazla çalışma ücreti % 50 zamlı ödenecek

Her bir saat fazla çalışma için verilecek ücretin, normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde 50 yükseltilmesi suretiyle ödenmesi gerekmektedir. Örneğin saat ücreti 5 YTL olan bir işçinin ay içinde 10 saat fazla çalışma (mesai) yapması halinde kendisine her bir saat için 7.5 YTL olmak üzere 75 YTL fazla çalışma ücretinin ödenmesi gerekmektedir.

Normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde 50 yükseltilmesiyle bulunan tutar, yasal olarak verilmesi gereken en düşük oran olup sözleşmelerde sözleşmelerinde daha fazla bir oran belirlenmesi de mümkündür.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti. (0212) 325 71 21 - 281 85 26 - 281 85 30

 

Yahya Arıkan

 

Okunma: 873

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Dernekler defter tutarken çıktıları notere götürecek