Kazancınızı doğru belirleyin istisna cezaya dönüşmesin

 

02.09.2007

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Kazancınızı doğru belirleyin istisna cezaya dönüşmesin

Yahya Arıkan - İSMMMO Bşk - 02 Eylül 2007 Pazar - İstanbul

Taşınmaz, kurucu hisse veya rüçhan hakkı satışından doğan kazançların yüzde 75’i Kurumlar Vergisi’nden muaf tutuluyor.

Taşınmaz, kurucu hisse veya rüçhan hakkı satışından doğan kazançların yüzde 75’i Kurumlar Vergisi’nden muaf tutuluyor. 5 yıl içinde başka hesaba aktarılması, yurtdışına transferi gibi durumlarda tahakkuk ettirilmeyen vergiler ceza ve gecikme faiziyle alınır.

Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 5/1(e) bendinde; taşınmazlar ve iştirak hisseleri ile kurucu senetleri, intifa senetleri ve rüçhan haklarının satışından doğan kazançlara ilişkin istisna düzenlenmektedir. İstisnanın amacı, kurumların bağlı değerlerinin ekonomik faaliyetlerde daha etkin bir şekilde kullanılmasına olanak sağlanması ve kurumların mali bünyelerinin güçlendirilmesidir. Bu bentte belirtilen koşulların sağlanması halinde, kurumların en az 2 tam yıl (730 gün) aktiflerinde yer alan taşınmazlar ve iştirak hisseleri ile aynı süreyle sahip oldukları kurucu senetleri, intifa senetleri ve rüçhan haklarının satışından doğan kazançların yüzde 75’lik kısmı Kurumlar Vergisi’nden istisna edilmektedir.

Bu değerlerin satışından elde edilecek kazancın istisnadan yararlanan kısmının, şirket bilançosunda pasifte özel bir fon hesabına alınması ve satışın yapıldığı yılı izleyen 5’inci yılın sonuna kadar söz konusu fon hesabında tutulması gerekmektedir.

Fon hesabındaki kazancın sermayeye ilavesi mümkündür. Ancak, bu kazanç tutarının sermayeye ilave dışında, 5 yıl içinde başka bir hesaba nakledilmesi, işletmeden çekilmesi veya dar mükellef kurumlarca ana merkeze aktarılması ya da kurumun tasfiyesi halinde, istisna uygulanması nedeniyle zamanında tahakkuk etmeyen vergiler vergi ziyaı cezası ve gecikme faizi ile birlikte tahsil edilecektir. İstisna, satış kazancının yüzde 75’ine uygulandığından, kazancın tamamının fon hesabına alınma şartı bulunmayıp, sadece istisnadan yararlanan kazanç kısmının söz konusu fon hesabına alınması yeterlidir.

İki yıl içinde tahsil edilmeli

Örnek: 5 Mayıs 2007 tarihinde taşınmaz satışından 200.000 YTL kazanç elde edilmiş ve bu kazanç tutarının yüzde 75’i olan 150.000 YTL için 2007 yılı geçici vergi dönemlerinde ve yıllık Kurumlar Vergisi beyannamesinde istisnadan yararlanılmıştır. İstisnadan yararlanılan bu tutarın pasifte özel bir fon hesabına alınması ve fon hesabında bulunan bu tutarın 31.12.2012 tarihine kadar da sermayeye ilave dışında başka bir hesaba aktarılmaması veya işletmeden çekilmemesi gerekmektedir.

Peşin satışlarda olduğu gibi vadeli satış halinde de satıştan doğan kazanç kısmının yüzde 75’i, 5 yıl süreyle özel bir fon hesabında tutulmak şartıyla satışın yapıldığı dönemde istisnadan yaralanabilecektir. Ancak, satış bedelinin tamamının, satışın yapıldığı yılı izleyen ikinci takvim yılının sonuna kadar tahsil edilmesi şarttır.

Özel fon hesaabında durmalı

Bu süre içinde tahsil edilmeyen satış bedeline isabet eden istisna nedeniyle zamanında tahakkuk ettirilmeyen vergiler, vergi ziyaı cezası ve gecikme faizi ile birlikte tahsil edilecektir. Bu nedenle, mükelleflerin istisna uygulayabilecekleri kazanç tutarını doğru olarak belirlemeleri gerekmektedir.

İstisna uygulamasında, satışın yapıldığı yılı izleyen 5’inci yılın sonuna kadar pasifte özel bir fon hesabında tutulması gereken kazançların, 5 yıl içinde başka bir hesaba (sermayeye ilave hariç) nakledilmesi, işletmeden çekilmesi, dar mükellef kurumlar tarafından yurtdışına transfer edilmesi veya bu süre içinde işletmenin tasfiyeye girmesi halinde, bu işlemlere tabi tutulan kazanç kısmı için uygulanan istisna dolayısıyla zamanında tahakkuk ettirilmeyen vergiler, Vergi Usul Kanunu uyarınca vergi ziyaı cezası ve gecikme faizi ile alınacaktır.

Fon hesabında tutulması gereken süreden, satışın yapıldığı yılı izleyen 5’inci yılın sonuna kadar olan sürenin anlaşılması gerekir. Kazancın sermayeye ilave edilmesinde de aynı süre geçerli olacaktır.

Üniversiteli stajyerler SSK’lı olamaz

Stajyer öğrenciler; gördükleri eğitim, öğrenim gördükleri eğitim kurumunun yönetmeliği veya burs aldıkları kurumların şartları gereğince uygulamalı öğrenim yapmaları zorunlu bulunan öğrencilerdir. Özellikle yaz aylarında fakülte, yüksek okul, meslek yüksek okulu öğrencileri işletmelerde staj yapmaktadır. Bu öğrenciler, işletmelerde yaptıkları stajları süresince bir ücret almış olsalar dahi sigortalı sayılmayacaklardır. Yani SSK sigortalısı olmaları gerekmemektedir.

Ancak, stajın dışında lise veya yüksek okuldan mezun olmuş veya öğrenimi süren bir öğrenciyi stajyer sıfatıyla çalıştırdığı takdirde bu öğrenciler normal çalışanlar gibi sigortalı sayılacak ve aynı prim oranları üzerinden bildirileceklerdir.

Bağ-Kur’a prim ödemiş olmak ilerde SSK’ya geçişe engel değil

SORU: Toplam 871 günüm var. 17.10.2000 tarihinde de Bağ-Kur’a geçtim ve 6 yıl 4 ay Bağ-Kur günüm var. Bu durumda Bağ-Kur da devam edersem ne zaman emekli olurum? SSK’ya dönüş imkanım var mı? İki kurum birleştikten sonra da SSK’ya dönebilir miyim? SSK’ya dönersem ne zaman emekli olabilirim? Askerlik borçlanmasını da dikkate almanızı rica ederim.
Fuat Türün

CEVAP: Okurumuzun Bağ-Kur’dan emekli olabilmesi için mutlaka 25 tam yılı doldurması gerekmektedir. Bağ-Kur’a da prim ödemiş olmanız ilerde SSK’ya geçmenize engel değildir. Bağ-Kur’lu olmanızı gerektiren faaliyete son verdiğiniz takdirde SSK’lı olarak çalışabilirsiniz. Ancak, SSK’dan emekli olabilmeniz için son 7 yıl içinde SSK’ya en az bin 260 gün prim ödemeniz gerekmektedir. Bu durumda, 50 yaşını ve 5 bin 375 günü doldurmak koşuluyla 01.01.2016’dan sonra SSK’dan emekli olabileceksiniz. Ancak, askerden sonra sigortalı olduysanız, askerlik borçlanması yapmanız halinde daha erken emekli olabileceksiniz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - (0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Yahya Arıkan

 

Okunma: 572

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Kazancınızı doğru belirleyin istisna cezaya dönüşmesin