Özel okula vergi istisnası var, dershanelere yok

 

11.11.2007

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Özel okula vergi istisnası var, dershanelere yok

Yahya Arıkan - İSMMM Odası Bşk - 11 Kasım 2007 Pazar - İstanbul

Okul öncesi eğitim, ilköğretim, özel eğitim ve orta öğretim özel okullarından elde edilen kazançlara vergi istisnası uygulanırken, öğrencileri istedikleri derslere yetiştirmek, bilgi düzeylerini yükseltmek amacıyla faaliyet gösteren dershanelere bir istisna söz konusu değil

Gelir Vergisi ile Kurumlar Vergisi kanunlarında yapılan düzenleme ile eğitim ve öğretim işletmelerinde kazanç istisnası uygulanmaktadır. Bu işletmelere tanınan kazanç istisnası, ticari kazanç mükellefleriyle Kurumlar Vergisi mükellefleri tarafından 625 Sayılı Kanun kapsamında işletilen okul öncesi, ilköğretim, özel eğitim ve orta öğretim özel okullarından elde edilen kazançlara uygulanacak. İstisna kapsamındaki okullar şöyle:

* Okul Öncesi Eğitim Okulu: 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu’nun ilgili maddelerine göre kurulan ve mecburi ilköğretim çağına gelmemiş çocukların eğitimini sağlayan okullar

İlköğretim Okulu: 1739 sayılı Kanun’da belirtilen, 6-14 yaşındaki çocukların eğitim-öğretimini sağlayan okullar

* Orta Öğretim Okulları: aynı kanunda belirtilen ilköğretime dayalı, en az 3 yıllık genel, mesleki ve teknik öğretim okulların Özel Eğitim Okulları: engelliler için okul öncesi, ilköğretim, ortaöğretim okulları

* Rehabilitasyon Merkezleri: 2828 sayılı Kanun ve ilgili mevzuat çerçevesinde kurularak faaliyet gösteren, bedensel, zihinsel ve ruhsal özürleri olan kişilerin, fonksiyon kayıplarını gidermek ve kendi kendilerine yeterli olmasını sağlayan beceriler kazandırmak veya bu becerileri kazanamayanlara devamlı bakmak üzere kurulan sosyal hizmet kuruluşları.
İstisna, okulların eğitim-öğretim, merkezlerin ise rehabilitasyon faaliyetlerinden elde edilen kazançlarına uygulanacaktır. Dolayısıyla, eğitim tesisleri ile rehabilitasyon merkezlerindeki kantin, kafeterya, kitap satış yeri gibi tesislerin gerek işletilmesinden, kiraya verilmesinden elde edilen kazançlara istisna yok. Ancak, yemek ve konaklama hizmetlerinin de okul bünyesinde verildiği,yemek ve yatma bedelinin okul ücretine dahil olduğu durumlarda, elde edilen kazanca istisna uygulanacaktır. Dershaneler ile kişilerin bilgi, beceri ve yeteneklerini geliştirmek üzere faaliyet gösteren özel öğretim kurumları (bilgisayar, sürücü, dans, bale, mankenlik ve spor kursları gibi) ile öğrenci etüt eğitim merkezlerinin işletilmesinden elde edilen kazançlar hakkında istisna uygulanmayacak. Rehabilitasyon merkezi dışındaki sağlık tesislerinin işletilmesinden elde edilen kazançlara da istisna yok.

5 dönem istisna

İstisnadan yararlanmak isteyen mükelleflerin faaliyete geçmelerini müteakiben Maliye Bakanlığı’na yazılı başvurmaları gerekmektedir. İstisna uygulaması ile ilgili MEB’in görüşü alınmak suretiyle, mükelleflere duyurulmak üzere ilgili il vergi dairesi başkanlığı veya defterdarlığa Maliye bilgi verecektir. Rehabilitasyon merkezlerinin kazançlarına istisna uygulanabilmesi için Bakanlar Kurulu’nca vergi muafiyeti tanınan vakıflar ile kamu yararına çalışan derneklere bağlı olmaları gerekmektedir. Okul ve rehabilitasyon merkezlerinin kazançları, faaliyete geçilen dönemden itibaren 5 vergilendirme döneminde gelir ve kurumlar vergisinden istisna olacaktır.

Bağ-Kur’lunun ödenmeyen
borcu siliniyor

Bağ-Kur’luların en önemli sorunudur, prim borcu. Yüzbinlerce Bağ-Kur’lunun prim borcu yıllardır ödenmediği için kartopu gibi büyümüş. İşte artık ödenemez boyutta borcu olan Bağ-Kur’luların borcu siliniyor. Bağ-Kur’a kayıt ve tescili yapıldığı halde, 31.3.2005 itibariyle 5 yıl ve daha fazla prim borcu olan sigortalılar veya hak sahiplerinden bu sürelere ilişkin borçlarını yeniden yapılandırma talebinde bulunmayanlar veya talepte bulunduğu halde yapılandırma haklarını kaybedenlerin sigortalılıklarının durdurulmasına imkan tanındı. Bu kapsamdaki Bağ-Kur’luların bu sürelere ilişkin prim borçlarını ödemek istememeleri halinde, borçlarından ve bu sürelerinden imtina etme hakkı verilirken, primi ödenmiş sürelerin sigortalılık süresi olarak değerlendirilmesi ve hizmet birleştirme ya da müstakilen aylık bağlanması işlemlerinde kullanılması imkânı da sağlanmaktadır.

5 yıl ve daha fazla prim borcu bulunanların borçlarının kurumca yapılacak bildirimde belirtilen sürede ödemeyen ve başka sosyal güvenlik kanunlarına tabi olarak prim ödeyenlerden, sigortalılıklarının durdurulması talebinde bulunanlara, yukarıdaki gibi işlem yapılacak, ancak primi ödenmiş ve sigortalılık süresi olarak değerlendirilmiş süreler haricindeki süreler, sigortalılık süresi olamayacağından, bu süreler çakışan süre olarak kabul edilmeyecektir.

Nereden emekli olabilirim?

SORU: Eşimin 01.06.1980 tarihinde sigorta başlangıcı var. Toplam 624 gün ödenmiş prim gözüküyor. Emekli olabilmesi için bundan sonra nerede ve nasıl işlem yapmamızı önerirsiniz? Yani kaç gün daha hangi kurumdan hangi sigorta şeklinde ödeme yapmamız halinde emekli olabilir? Ben ve eşim Emekli Sandığı’ndan sağlık yönünden yararlanıyoruz. Süleyman CENGİZ

CEVAP: Figen Cengiz’in SSK’dan emekli olabilmesi için 5000 prim gün sayısını tamamlaması gerekiyor. SSK’lı olarak 456 gün çalıştıktan sonra SSK isteğe bağlı sigortasına devam edebileceği gibi, hemen Bağ-Kur isteğe bağlı sigortasına da devam edebilir. Ancak Bağ-Kur isteğe bağlı sigortasına prim ödemesi durumunda son 3,5 yıl SSK’lı olarak prim ödemesi gerekir ki SSK’dan emekli olabilsin.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz !

 

Yahya Arıkan

 

Okunma: 1217

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Özel okula vergi istisnası var, dershanelere yok