Vergi kaçıranı ihbar edenin ikramiyesine vergi kesilmez

 

18.11.2007

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Vergi kaçıranı ihbar edenin ikramiyesine vergi kesilmez

Yahya Arıkan - İstanbul SMMM Odası Bşk. 18 Kasım 2007 Pazar

Somut delillere dayanan bir dilekçe ile vergi kaçıranları ihbar eden muhbirlere, kesilen vergi cezasının yüzde 10’u kadar ikramiye ödeniyor. Muhbirin ihbarı sonucu elde ettiği ikramiye ise gelir vergisinin konusuna girmiyor

1931 yılında çıkartılan ve halen yürürlükte 1905 Sayılı “Menkul ve Gayrimenkul Emval ile Bunların İntifa Haklarının ve Daimi Vergilerin Mektumlarını Haber Verenlere Verilecek İkramiye Hakkında Kanun” ihbar ve ihbar ikramiyesi sistemini belirler. İlgili kanun ile, mevcut vergi kayıp ve kaçağının vergi idaresine haber verilmesi ve sonucunda kesinleşecek vergi ve cezalara uygulanacak belirli nispetlerde ikramiye verilmesi öngörülerek, vergi kayıp ve kaçağının önlenmesi amaçlanmıştır.

Yanıltıcı isim koymayın
İhbar, suçun kişiler ya da kamu görevlilerince yetkili makamlara duyurulmasıdır. İhbar yazılı bir şekilde yapılır. Eğer sözlü olarak yapılmışsa bu bir tutanağa geçirilir. İhbar konusu suçu yetkili makamlara bildiren muhbir, dilekçesinde suç olduğunu iddia ettiği olayı delilleriyle ve somut bir biçimde ortaya koymak zorundadır.

Belli bir konuyu ihtiva etmeyen, yargı mercilerinin görevine giren konularla ilgili olan veya dilekçe sahibinin adı soyadı, adresi ve imzası bulunmayan veya yanıltıcı isim ve adres bulunan dilekçeler incelenmez ve işleme konulmaz. Ancak, bu tarzda yapılan ihbar veya şikayet konusu dilekçelere, inandırıcı mahiyette olayla ilgili yeterli bilgi ve belgeler eklenmiş ise herhangi bir işlem yapıp yapmama Bakanlık yetkililerinin takdirine bırakılmıştır.

İdare ve Vergi İnceleme Elemanları ilgili Başbakanlık Genelgesi uyarınca muhbir veya şikayetçilerin isimlerini kesinlikle gizli tutarlar ve hiçbir şekilde açıklamazlar.

Yüzde 10 ikramiye var
Muhbirin ihbar dilekçesinde belirttiği konular somut delillere dayanmalı ve inceleme elemanı ihbar dilekçesindeki bilgiler sayesinde vergi tarhiyatı istemelidir. Aksi durumda, vergi kaçırıldığının hiçbir dayanağı olmadan iddia edilmesi muhbire ikramiye ödenmez.

1905 Sayılı Kanununda Vergi kayıp ve kaçağını Vergi idaresine haber verenlere, tahakkuk edecek vergi ve bu vergiye bağlı olarak kesilen cezalar toplamı üzerinden yüzde 10 nispetinde ikramiye ödeneceği belirtilmiştir. Muhbirin ihbarı sonucu elde ettiği ikramiyenin, gelir vergisinin konusuna girmediği görülmektedir.

Gelir vergisinin konusuna girmeyen ihbar ikramiyesi ivazsız bir intikal olarak değerlendirildiği için veraset ve intikal vergisinin konusuna girmekte ve bu kanun hükümleri uyarınca vergilendirilmektedir.

İşsizlik yardımı için 600 gün prim şart
İşsizlik çalışanın en büyük korkusudur. İşte işsiz kalan sigortalıların bu sürede en azından belli bir dönem için işsizlik yardımı ödenmektedir. İşsizlik sigortası yasası, işsiz kalan kişiye işsizlik ödeneği dışında bazı ek imkanlar da sağlar. İşsizlik sigortasından yararlanmaya hak kazanan kişi işsiz kaldığı süre içindeki tedavilerini yaptırabilir, yeni bir iş bulması için devletten yardım alır, meslek eğitiminden yararlanabilir.

Maaş için ne yapmalı?
İşsizlik sigortası yardımlarından faydalanmak için sadece işsiz kalmak yeterli değildir.

* Sigortalılardan iş sözleşmeleri 4447 sayılı yasada belirtilen hallerden birisine dayalı olarak sona erenler, resmi kimlik belgesi ve işveren tarafından düzenlenen “işten ayrılma bildirgesi”yle iş sözleşmesinin sona erdiği tarihi izleyen günden itibaren 30 gün içinde, işyerinin bağlı bulunduğu yerdeki İş-Kur müdürlüğüne talep dilekçesi ile şahsen müracaat edeceklerdir.

* Sigortalının, işsizlik sigortası ödeneğinden yararlanabilmesi için kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalması, son üç yıl içinde 600 gün prim ödemesi ve işsiz kalmadan önceki 120 gün içinde de kesintisiz prim ödemiş olması ve 30 gün içinde şahsen başvurarak yeni bir iş almaya hazır olduklarını kaydettirmeleri gerekmektedir.

* Kendi iradesiyle işsiz kalan sigortalılar işsizlik sigortası maaşından yararlanamaz.

* Kanunda işsizlik ödeneği alabilmek için öngörülen şartları taşıyanlara, 600 gün prim ödeyene 180 gün, 900 gün prim ödeyene 240 gün, 1080 gün ve daha fazla prim ödemiş olanlara 300 gün süre ile maaş ödenecektir.

* Ödenek miktarı, işsizin prime esas son dört aylık ücretinin ortalamasının % 50’si olarak hesaplanacaktır. Ancak, bu miktar sanayi kesiminde çalışan işçiler için aylık asgari ücretin net tutarını (419,15.-YTL ) geçemeyecektir.

Nasıl emekli olabilirim?
SORU:10.06.1959 doğumluyum. 01.11.1981’de başlayan ve 6 ay süren sigortam var. Sonra durdurdum, ardından 1987’de Bağ-Kur’dan yatırmaya başladım. Bugüne kadar devam ediyor ve hiç borcum yok. 1981 ve 1987 arasındaki boşluğu yatırıp emekli olabilir miyim? Volkan Özciğer

CEVAP: Sosyal güvenlik yasalarımıza göre, geçmiş yıllardaki gün boşluklarının priminin ödenmesi mümkün değildir. Bundan sonra primlerinizi aksatmadan ödeyerek gün boşluklarınızı tamamlamanızı ve askerlik borçlanması yapmadıysanız da askerlik borçlanmasını yatırmanızı tavsiye ederiz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz !

 

Yahya Arıkan

 

Okunma: 1946

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Vergi kaçıranı ihbar edenin ikramiyesine vergi kesilmez