Sosyal güvenlik reformu şirket ortaklarını vuracak

 

09.12.2007

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Sosyal güvenlik reformu şirket ortaklarını vuracak

Yahya Arıkan - İstanbul SMMM Odası Bşk. 09 Aralık 2007 Pazar

Meclis’e gönderilen sosyal güvenlik reformu şirket ortakları için de büyük dezavantaj yaratacak. Reform sonrası hatır ortağı olanlar bile aylık en az 196 YTL prim ödemek zorunda olacak. İşte reformun gözden kaçan ayrıntıları

Halen yürürlükte olan Bağ-Kur Kanunu’na göre; şirket ortakları kaç şirkette ortak olurlarsa olsunlar her ay sadece bir defa prim ödemektedirler. Çünkü, Bağ-Kur primini ortak oldukları şirketler değil, bizzat kendileri ödemektedir. Yani, halen ödenecek Bağ-Kur primi ortak olunan şirket sayısına bağlı olmayıp, bulunduğu basamağa göre, aylık bir kez ödenmektedir.

5510 Sayılı Kanun yürürlüğe girerse haksız ve adaletsiz bir uygulama başlayacak.

Örneğin, 10 ayrı limited şirkette yüzde 1 ile yüzde 3 arasında hisse sahibi olup, Bağ-Kur’un 12. basamağından aylık 274.98 YTL Bağ-Kur primi ödeyen iş adamı Hüseyin Bey, sosyal güvenlik reformu yürürlüğe girdikten sonra asgari ücret üzerinden prim ödese bile her bir şirket için aylık 196 YTL olmak üzere 10 ayrı şirkete ortak olduğu için, toplam 10 x 196 YTL= 1.960 YTL Bağ-Kur primi ödeyecek. (Bugünkü asgari ücret üzerinden hesaplama yapılmıştır)

Söz konusu iş adamının çalıştırdığı işçilere yüksek ücret ödediği düşünüldüğünde, 10 şirkette ortaklığı olan bir iş adamının ödeyeceği tutar aylık 5-6 bin YTL’den fazla olabilecek.

Hatır ortakları yandı

Doktor, mali müşavir, mühendis, mimar gibi bir çok kişinin gerçekten hiçbir ortaklığı olmamasına rağmen sırf Ticaret Kanunu hükümlerine uygunluk sağlanması için hatır ortağı olduğu görülmektedir.

Reform yürürlüğe girdiğinde, hatır ortağı olanlar buradan hiçbir ticari geliri olmadığı halde bu durumdaki her bir şirket ortaklığı için en az aylık 196 YTL prim ödeme zorunluluğu geliyor. İşçi ücreti yüksek olanlarda bu tutar 1.482 YTL’ye kadar çıkıyor. (Bugünkü asgari ücret üzerinden hesaplama yapılmıştır)

Destek primi artacak

Halen yürürlükte olan uygulamaya göre, Bağ-Kurdan emekli olup ticari faaliyetine devam edenlerin Bağ-Kur emekli aylığından yüzde 10 (yaklaşık 68 YTL) oranında, Bağ-Kur dışındaki kurumlardan emekli olanlardan ise 12. basamağın yüzde 10’u oranında sosyal güvenlik destek primi alınmaktadır.

Oysa sosyal güvenlik reformu ile almakta oldukları aylıklarının yüzde 15’i oranında sosyal güvenlik destek primi alınması öngörülüyor. Bu tutar yaklaşık 100 YTL’ye çıkartılıyor. Diğer bir deyişle Bağ-Kur’lu emeklilerin destek primi artırılıyor!

Aylığını kesip çalışan dul kadını cezalandırıyor

Halen yürürlükte olan uygulamaya göre, çalışan kadınlar vefat eden eşlerinden dolayı dul aylığını çalışmayan kadınlarla aynı düzeyde (aylık alan çocuğu olmayan kadınlarda yüzde 75) almaktadır. Ancak, 5510 sayılı Kanun’la çalışan kadına dul aylığı yüzde 25 eksiltilerek verilecek olup, adeta çalışan kadınlar cezalandırılmakta, toplum tembelliğe yönlendirilmektedir. Çalışan, üreten bir kadına vefat eden kocasından dolayı alması gereken dul aylığının sadece yüzde 50’si ödenmektedir. Oysa, çalışmayan veya kendi çalışması nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış olması halinde yüzde 75’inin ödeneceği öngörülmektedir. Bu şekliyle reform çalışan kadını cezalandırmaktadır.

Reform, işçi ücretlerini kayıt dışına itecek

Bu düzenlemeyle; Bağ-Kur’lu olmasını gerektirecek bir faaliyette bulunan kişiler asgari ücretle, asgari ücretin 6.5 katı arasında olmak koşuluyla her ay dilediği rakam üzerinden yüzde 33.5 ila yüzde 39 prim ödemekle yükümlü olacak. Ancak, reform ile sigortalı çalıştıran şirket ortaklarının beyan edeceği aylık kazancının, çalıştırdığı sigortalıların kazancının en yükseğinden az olamayacağı öngörülüyor. Bu durum, yüksek Bağ-Kur primi ödemek istemeyen işverenlerin, işçi ücretlerini düşürerek kayıtdışına itilmesini teşvik etmektedir. Örneğin, limited şirket ortağı Mehmet Bey, şirketinde en yüksek ücreti 3.802,50 YTL ile müdürü Hüseyin Bey’e ödemektedir. Mehmet Bey, reformdan sonra en yüksek ücret ödediği işçisinden daha az matrah beyan edemeyeceğinden ayda 3.802,50 YTL üzerinden ayda en az 1.274 YTL kadar primi ödeyecektir.

SSK’lı yetim kızlar çalışabilir mi?

SORU: 17.06.2007 tarihinde evlendim. Babamı 1983 yılında kaybettim. 5 yaşındaydım. Babamın SSK maaşını 3/2’sini annem, 3/1’ini ben alıyordum. 1996 yılında sigortam yapıldı ve yaklaşık 3 sene gibi sigortam var. Fakat çalışırken bilmediğimden dolayı hem sigortalı olup hem de babamın maaşını annem aldı. Ben bu dönemde babamdan aldığım maaştan dolayı ceza ödemek durumunda kalır mıyım ve bu durumun düzeltilmesi için nasıl bir yol izlemem gerek? Ayrıca çeyiz parasını nerden ve nasıl alabilirim?

Arzu ERDOĞAN

CEVAP: Bir işyerinde çalışan SSK’lı yetim kızların aylığının kesilmesi gerekir. Hem çalışıp hem de yetim aylığı alamaz. Eğer bu durum anlaşılırsa hak etmediğiniz halde aldığınız tutarlar sizden geri istenir. Çeyiz parası sadece aylık alan yetim kızların evlenmesi halinde verilir.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz !

 

Yahya Arıkan

 

Okunma: 795

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Sosyal güvenlik reformu şirket ortaklarını vuracak