SSK ve Bağ-Kur Prim Borcu Olanlara Fırsat

 

18.06.2008

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

SSK ve Bağ-Kur Prim Borcu Olanlara Fırsat

Yahya Arıkan - İstanbul SMMM Odası Bşk.18 Haziran 2008 Çarşamba - İstanbul

PRİM AFFI ÇIKTI

Uzun bir süredir iş dünyası üzerindeki ekonomik sıkıntılar, SSK ve Bağ-Kur primlerinin düzenli ödenmesini engellemekteydi.

İşte bu yönde gelen talep sonucu 5763 Sayılı İş Kanunu Ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun 26. maddesiyle 5458 sayılı Sosyal Güvenlik Prim Alacaklarının Yeniden Yapılandırılması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunla prim borçlarını yapılandırmasına rağmen, bozulmuş olan yeniden yapılandırma anlaşmaları, 5458 sayılı Kanuna göre yapılmış olan başvuru tarihi ve taksitlendirme süresi dikkate alınmak suretiyle ihya edilecek.

Ayrıca, aynı Kanunun 27. maddesiyle de, Belediyelerin uzlaşma Komisyonunca karara bağlanan ve Bakanlar Kurulunca onaylanarak Resmi Gazetede yayımlanan borçları hariç olmak üzere, bu maddeye göre yapılan başvuru tarihine kadar tahakkuk ettiği halde ödenmemiş olan, 2008/Mart ve önceki dönemlere ilişkin aşağıda açıklanan borçlar yeniden yapılandırılacak.

2008/MART VE ÖNCEKİ DÖNEMLER AF KAPSAMINDA

Kapsamdaki SSK Borçları

- SGK’ya borçlu olanların 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununa göre takip edilen başvuru tarihine kadar tahakkuk ettiği halde ödenmemiş olan 2008/Mart ve önceki dönemlere ilişkin sigorta primi, işsizlik sigortası primi, idari para cezası, sosyal yardım zammı borçları,

- Kanunun yürürlüğe girdiği tarihi takip eden ayın sonuna kadar müracaat edilmiş olması kaydıyla 31/3/2008 tarihine kadar bitirilmiş olan özel bina inşaatı ile ihale konusu işlerden Sosyal Güvenlik Kurumunca yapılan ön değerlendirme, araştırma veya tespit sonucunda yeterli işçilik bildiriminde bulunulmadığı anlaşılanların fark işçiliğe ilişkin borçları,

- İsteğe bağlı sigortalıların 2003/Mayıs ila 2008/Mart dönemleri arasında isteğe bağlı sigortalılıklarının devam ettiği süre içindeki prim borçları,

- Avukat-Noter ve yurtdışına işçi götüren müteahhit gibi topluluk sigortasına tabi olanların 2008/Mart ve önceki dönemlere ilişkin malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına ait prim borçları,

- Haziran ve Temmuz ayları içinde yazılı olarak başvurulması kaydıyla, peşin veya 24 aya kadar eşit taksitler halinde ödenecek.

Görüldüğü üzere, 5763 sayılı Kanunla yapılan af düzenlemesi, bugüne kadar çıkartılan diğer SSK ve Bağ-Kur prim aflarından oldukça farklı şekilde ve daha önceki yasalara ilişkin eleştirilerin de dikkate alınarak hazırlanmıştır. Bugüne kadar çıkartılan prim aflarında isteğe bağlı sigortalılarda kapsama alınmış.

Kapsamdaki Bağ-Kur Borçları

1479 sayılı Bağ-Kur Kanunu ile, 2926 sayılı Tarım Bağ-Kur Kanunu gereğince, sigortalı olanların 31/3/2008 tarihine kadar olan prim ve sosyal güvenlik destek prim borçları Kanunun yürürlüğünden itibaren 2 ay içinde müracaat edilmesi halinde peşin veya 24 aya kadar eşit taksitler halinde ödenebilecek.

PRİM AFFI NASIL UYGULANACAK

Peşin ödeme daha avantajlı


Peşin ödeme yolunun tercih edilerek borç aslının tamamının ve başvurunun yapıldığı ayın sonuna kadar sosyal güvenlik mevzuatının ilgili hükümlerine göre hesaplanan gecikme cezası ve gecikme zammının yüzde 15’nin başvuru tarihini takip eden bir ay içinde ödenmesi halinde, gecikme cezası ve gecikme zammının kalan yüzde 85’i terkin edilecek. Taksitle ödeyenlerde ise, gecikme cezası ve gecikme zammının 12 aya kadar taksitlendirmelerde yüzde 55’i, 12 ayı aşan taksitlendirmelerde yüzde 30’u terkin edilecek.

ÖRNEK: İşyerinde 12 işçisi olan Hasan bey, ekonomik nedenlerden dolayı işçilerinin toplam 12 bin YTL anapara ve 20 bin YTL de gecikme cezası ve gecikme zammı olmak üzere toplam 32 bin YTL SSK prim borcu vardır. Aftan nasıl ve ne şekilde yararlanabilecektir.

ÇÖZÜM: Hasan bey Haziran-Temmuz ayları içinde bağlı olduğu SSK müdürlüğüne başvurarak aftan faydalanma talebinde bulunacak. Eğer peşin ödeme yolunu seçerse, 12 bin YTL anapara ve 3 bin YTL de gecikme cezası ve gecikme zammı olmak üzere toplam 15 bin YTL ödemek suretiyle aftan yararlanabilecek.

12 taksitte ödemeyi seçtiğinde ise, 12 bin YTL anapara ve 9 bin YTL de gecikme cezası ve gecikme zammı olmak üzere toplam 21 bin YTL ödenecek. Hasan bey 24 taksitte ödemeyi seçtiğindeyse 12 bin YTL anapara ve 14 bin YTL de gecikme cezası ve gecikme zammı olmak üzere toplam 26 bin YTL ödeyecek. Görüldüğü üzere, prim borcunu peşin ödemek daha avantajlı.

Taksitlerini aksatanlar fazla ödeyecek

Borçlular, borç türü bazında taksitlendirilmiş borçlarıyla ilgili ödeme yükümlülüklerini bir takvim yılında üç defadan fazla yerine getirmemeleri veya eksik yerine getirmeleri ya da bir takvim yılında üç defaya kadar ödenmeyen veya eksik ödenen taksit tutarlarını en geç son taksiti izleyen ayın sonuna kadar gecikilen her ay için devlet iç borçlanma senetlerinin aylık ortalama faiz oranına 1 puan eklenmek suretiyle bulunacak faiz oranının bileşik bazda uygulanması sonucunda hesaplanacak faiz miktarı ile birlikte ödememeleri halinde, taksitlendirme haklarını kaybedecek.

Taksitlendirme öncesi duruma dönülerek ödedikleri taksit tutarları sosyal güvenlik mevzuatının ilgili hükümlerine göre borçlarına mahsup edilecek. Bu arada, prim affından önce tahsil edilmiş gecikme cezası ve gecikme zammı, yanlış veya yersiz alınan tutarlar hariç iade ve mahsup edilmeyecek.

Davalardan feragat gerekiyor

Bu haklardan yararlanabilmek için düzenleme ile davalardan feragat edilmesi gerekiyor. Bu haklardan yararlanmak üzere başvuran borçluların, kapsama giren borçları nedeniyle Sosyal Güvenlik Kurumu'na yaptıkları itirazlardan ve yargı nezdinde sürdürdükleri davalardan feragat etmeleri ve ihtilaf oluşturmamaları şarttır.

Hacizler kaldırılacak

5763 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği 26 Mayıs 2008 tarihinden önce bu madde kapsamına giren borçlar nedeniyle, taşınır ve taşınmaz mallara konulan hacizler ile alınan teminatlar yapılan ödemeler nispetinde, üçüncü şahıslar nezdindeki hak ve alacaklarla ilgili hacizler ise ilk taksitin ödenmesinden sonra tümüyle kaldırılacak.

Tescilsiz Bağ-Kur’lular da borçlarını yapılandırabilecek

04.10.2000 tarihinden önce Bağ-Kur sigortalısı olması gerekmesine rağmen, bugüne kadar Bağ-Kur’a kayıt ve tescilini yaptırmamış olanların tescilleri 04.10.2000 tarihi itibarıyla başlatılmaktadır. Yani, tescilsiz Bağ-Kur’luların sigortalılığı 04.10.2000 tarihi itibarıyla başlatılacak olup bu tarihten önceki süreleri borçlanabilmesi mümkün bulunmamaktadır.

Bağ-Kur prim borçlarını ödemeyenler de af kapsamında olacağından, bugüne kadar Bağ-Kur’a kayıt olamamış sigortalılar da 04.10.2000 tarihi sonrasına ilişkin primlerini af kapsamında ödeyebilecek.

Bağ-Kur’lular borcunu yapılandırarak sağlık yardımı alabilecek

Bağ-Kur sigortalıları veya bunların hak sahipleri, bu madde kapsamı dışında borçlarının bulunmaması veya bu madde kapsamı dışında borçları bulunmakla birlikte bu borçların özel kanunlara göre yapılandırılmış olup ödeme yükümlülüklerinin de yerine getiriliyor olması ve hesaplanan toplam borçlarının ilk dört taksitini ödemeleri kaydıyla sağlık sigortasından yararlanmaya başlatılacak.

2006 AFFINDAN YARARLANIP YAPILANDIRMASI BOZULANLAR DA BORCUNU YAPILANDIRACAK


2006 yılında çıkartılan ve prim affı olarak bilinen 5458 sayılı Kanunun 1 inci ve 2 nci maddeleri kapsamına giren borçları yeniden yapılandırıldığı halde yeniden yapılandırma haklarını 2008 Haziran ayı sonuna kadar kaybedenlerin, 2008/Haziran ve Temmuz ayları içinde Kuruma yazılı olarak başvurmaları halinde, bozulmuş olan yeniden yapılandırma anlaşmaları, 5458 sayılı Kanuna göre yapılmış olan başvuru tarihi ve taksitlendirme süresi dikkate alınmak suretiyle ihya edilecek.

Yeniden yapılandırma anlaşmaları ihya edilen borçluların, yeniden yapılandırma anlaşmalarının bozulduğu tarihten sonra 5458 sayılı Kanun kapsamına giren borçları için yaptıkları ödemeler, 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununa göre takip edilenler için aynı borç türündeki taksit tutarlarına; 1479 sayılı Esnaf ve Sanatkârlar ve Diğer Bağımsız Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kurumu Kanunu ile ve 2926 sayılı Tarımda Kendi Adına ve Hesabına Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kanunu kapsamında olanlar için ise 5458 sayılı Kanunun 10 uncu maddesi hükmüne göre mahsup edilecek.

İhya veya mahsup işlemleri sonucunda bu maddeye göre yapılan başvuru tarihinden önce vadesinde ödenmediği veya eksik ödendiği anlaşılan taksit tutarlarının, ödeme tarihine kadar gecikilen her ay için ayrı ayrı Hazine Müsteşarlığınca açıklanacak bir önceki aya ait Yeni Türk Lirası (YTL) cinsinden iskontolu ihraç edilen Devlet iç borçlanma senetlerinin aylık ortalama faiz oranına 1 puan eklenmek suretiyle bulunacak faiz oranının bileşik bazda uygulanması sonucunda hesaplanacak faiz miktarıyla birlikte başvuru tarihini takip eden altı ay içinde ödenmesi halinde, 5458 sayılı Kanunun yeniden yapılandırma hükümlerinden yararlanılacaktır. Belirtilen ödeme yükümlülüklerinin söz konusu altı aylık süre içinde tam olarak yerine getirilmemesi halinde yeniden yapılandırma hakkı kaybedilecek ve yapılandırma işlemleri iptal edilerek, ödedikleri tutarlar sosyal güvenlik mevzuatının ilgili hükümlerine göre borçlarına mahsup edilecek.

Bu hükümlerden yararlandırılan borçluların, buna ilişkin yapılan başvuru tarihinden itibaren vadesi gelecek taksitleri ile cari ay prim ödeme yükümlülükleri yönünden, 5458 sayılı Kanunun 3 üncü maddesi hükümleri uygulanacaktır.

5458 sayılı Kanunun 3 üncü maddesi hükümleri, anılan Kanunun 1 inci maddesi kapsamına giren borçlular yönünden, bu maddeye göre yapılan başvuru tarihini takip eden üçüncü ayın sonundan, 2 nci maddesi kapsamına giren borçlular yönünden ise bu maddenin üçüncü fıkrasında belirtilen altı aylık sürenin sonundan itibaren geriye doğru bakılarak uygulanmaya başlanacak.

5458 sayılı Kanuna Göre Borcunun Tamamını Ödeyenler Kapsam Dışı

5458 sayılı Kanunun 1 inci (SSK) ve 2 nci maddeleri (Bağ-Kur) kapsamına giren borçları yeniden yapılandırılanlardan, aynı Kanunun 3 üncü maddesi uyarınca borç türü bazında taksitlendirilmiş borçlarıyla ilgili ödeme yükümlülüklerini bir takvim yılında üç defadan fazla veya taksitlendirme süresi içinde tahakkuk edecek aynı mahiyetteki carî ay borçlarıyla ilgili ödeme yükümlülüklerini bir takvim yılında üç defadan fazla yerine getirmemeleri nedeniyle yeniden yapılandırma haklarını kaybetmiş olup, kapsama giren bu borçlarının tamamını sosyal güvenlik mevzuatının ilgili hükümlerine göre ödemiş olanlar hakkında bu madde hükümleri uygulanmaz. Borçlarını kısmen ödemiş olup bu maddeden yararlanmak için başvuranlara, daha önce ödemiş oldukları tutarlar iade edilmez, bu maddenin birinci ve ikinci fıkraları saklı kalmak kaydıyla mahsup işlemi yapılmaz.

Hacizler kaldırılacak

Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce 5458 sayılı Kanun kapsamına giren borçlar nedeniyle, taşınır ve taşınmaz mallara konulan hacizler ile alınan teminatlar vadesi geçmiş taksitlerin ödenmesinden sonra yapılan ödemeler nispetinde, üçüncü şahıslar nezdindeki hak ve alacaklarla ilgili hacizler ise vadesi geçmiş taksitlerin ödenmesinden sonra tümüyle kaldırılacaktır.

Borcunu yapılandıran Bağ-Kur’lulara sağlık yardımı verilecek

1479 ve 2926 sayılı Kanunlar kapsamındaki sigortalılar veya bunların hak sahipleri, ödeme vadesi geçmiş taksitleri ile 1/4/2006 tarihinden sonraki süreye ilişkin prim borçlarını ödemeleri ve 26/05/2008 tarihinden sonraki taksit ve cari ay primlerine ilişkin ödeme yükümlülüklerini yerine getirmeleri durumunda sağlık sigortasından yararlanmaya başlatılır.

Davalardan vazgeçilecek

5763 sayılı Kanunla getirilen yeniden yapılandırma hükümlerinden yararlanmak üzere başvuran borçluların, kapsama giren borçları nedeniyle Sosyal Güvenlik Kurumuna yaptıkları itirazlardan ve yargı nezdinde sürdürdükleri davalardan feragat etmeleri ve ihtilaf yaratmamaları şarttır.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz !

 

Yahya Arıkan

 

Okunma: 1800

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

SSK ve Bağ-Kur Prim Borcu Olanlara Fırsat