Yeni Dönemde Cezalar Can Yakacak

 

16.07.2008

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Yeni Dönemde Cezalar Can Yakacak

Yahya Arıkan - İSMMM Odası Bşk. - 16 Temmuz 2008 Çarşamba - İstanbul

Sigortalılar bir gün önceden SGK'ya bildirilecek

İşverenler, 4/a sigortalılarını (eski SSK'lılar), aşağıda sayılan istisnalar hariç, işe başlama tarihinden önce sigortalı işe giriş bildirgesi ile SGK'ya bildirecek. Ancak işveren tarafından sigortalı işe giriş bildirgesi;

* İnşaat işyerlerinde işe başlatılacak sigortalılar için, en geç çalışmaya başlatıldığı gün,

* Yabancı ülkelere sefer yapan ulaştırma araçlarına sefer esnasında alınarak çalıştırılanlar ile kuruma ilk defa işyeri bildirgesi verilecek işyerlerinde; ilk defa sigortalı çalıştırmaya başlanılan tarihten itibaren bir ay içinde çalışmaya başlayan sigortalılar için, çalışmaya başladıkları tarihten itibaren en geç söz konusu bir aylık sürenin dolduğu tarihe kadar,

* Kamu idarelerince istihdam edilen 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu'na göre işsizlik sigortasına tabi olmayan sözleşmeli personel ile kamu idarelerince yurtdışı görevde çalışmak üzere işe alınanların, çalışmaya başladıkları tarihten itibaren bir ay içinde,

Kuruma verilmesi halinde, sigortalılık başlangıcından önce bildirilmiş sayılacak.

*********************

Sigortalısını bildirmeyen işverene “kayıtdışı cezası”

Çalıştırdığı sigortalıların işe giriş bildirgesini yasal süresinde ya da Kurumca belirlenen şekle ve usûle uygun olarak SGK’ya vermeyenler veya Kurumca internet, elektronik veya benzeri ortamda göndermekle zorunlu tutulduğu hâlde anılan ortamda göndermeyenler hakkında her bir sigortalı için asgari ücret tutarında idari para cezası uygulanacak.

Ancak, sigortalı işe giriş bildirgesinin verilmediğinin, mahkeme kararından veya Kurumun denetim ve kontrolle görevli memurlarınca yapılan tespitlerden ya da diğer kamu idarelerinin denetim elemanlarının kendi mevzuatları gereğince yapacakları soruşturma, denetim ve incelemelerden veya bankalar, döner sermayeli kuruluşlar, kamu idareleri ile kanunla kurulan kurum ve kuruluşlardan alınan bilgi ve belgelerden anlaşılması halinde her bir sigortalı için asgari ücretin iki katı tutarında idari para cezası uygulanacak. Bir yıl içinde yukarıda sayılan durumlardan biriyle tekrar sigortalı işe giriş bildirgesi verilmediğinin anlaşılması halinde, bildirgeyi vermekle yükümlü olanlar hakkında bu defa her bir sigortalı için asgari ücretin beş katı tutarında idari para cezası uygulanacak.

*********************

İşyerini bildirmeme cezası

İşverenler, sigortalı çalıştırmaya başladıkları tarihte işyeri bildirgesi ile işyerlerini SGK’da tescil ettirmek zorundadır.

İşyeri bildirgesini, Kurumca belirlenen şekle ve usûle uygun vermeyenler veya Kurumca internet, elektronik veya benzeri ortamda göndermekle zorunlu tutulduğu halde, anılan ortamda göndermeyenler veya bu Kanunda belirtilen süre içinde Kuruma vermeyenlere;

1) Kamu idareleri ile bilanço esasına göre defter tutmak zorunda olanlar için asgarî ücretin üç katı tutarında,

2) Diğer defterleri tutmak zorunda olanlar için asgarî ücretin iki katı tutarında,

3) Defter tutmakla yükümlü olmayanlar için bir aylık asgarî ücret tutarında,

idarî para cezası uygulanacak.

*********************

Denetimi Engelleyenlere “Engelleme Cezası”

Sosyal Güvenlik Kurumunun denetim ve kontrolle görevlendirilmiş Müfettiş ve Kontrol memurlarının işyerlerinde yaptıkları denetimlerde sorun yaşayabildikleri görülmektedir.

İşte, sosyal güvenlik reformu ile 5510 sayılı Kanunun uygulanmasından doğan inceleme ve soruşturma görevlerini yerine getirmeleri sırasında işverenlerin, sigortalıların, işyeri sahiplerinin ve bu işle ilgili diğer kişilerin Müfettiş ve Kontrol memurlarının görevlerini yapmasına engel olması durumunda, eylemleri başka bir suç oluştursa dahi, asgari ücretin beş katı tutarında idari para cezası uygulanacak.

Görevlerini yapmasını engellemek amacıyla cebir ve tehdit kullanan işverenler, sigortalılar, işyeri sahipleri ve bu işle ilgili diğer kişiler fiil daha ağır bir cezayı gerektiren ayrı bir suç teşkil etmediği takdirde Türk Ceza Kanununun 265 inci maddesinin ikinci fıkrasına göre cezalandırılacak ve ayrıca bu suçu işleyenler hakkında ayrıca asgari ücretin on katı tutarında idari para cezası uygulanacak.

İşverenlerin Prim Belgesi Asmaması

Sigortalıyı çalıştıran işveren ile alt işveren ve iş görme edimini yerini getirmek üzere sigortalıyı geçici olarak devralan işverenin; aylık prim ve hizmet belgesinin Kurumca onaylanan bir nüshasını sigortalının çalıştığı işyerinde, birden ziyade işyeri olması halinde ise sigortalının çalıştığı her işyerinde ayrı ayrı olmak üzere, Kuruma verilmesi gereken sürenin son gününü takip eden günden başlanarak, müteakip belgenin verilmesi gereken sürenin sonuna kadar, sigortalılar tarafından görülebilecek bir yere asmaması halinde aylık asgari ücretin iki katı tutarında idari para cezası uygulanacaktır bazı özel sektör işyerlerinde olduğu gibi, ücretlerin gizliliği gerekçesiyle asılmaması haklı bir neden kabul edilmemekte ve aylık asgari ücretin iki katı tutarında idari para cezası uygulanmaktadır.

İdarî Para Cezalarına İtiraz

İdarî para cezaları ilgiliye tebliğ ile tahakkuk eder. Tebliğ tarihinden itibaren onbeş gün içinde Kuruma ya da Kurumun ilgili hesaplarına yatırılacak veya aynı süre içinde Kuruma itiraz edilebilecek. İtiraz takibi durduracak. Kurumca itirazı reddedilenler, kararın kendilerine tebliğ tarihinden itibaren otuz gün içinde yetkili idare mahkemesine başvurabilecek. Bu süre içinde başvurunun yapılmamış olması halinde, idarî para cezası kesinleşecek.

İdarî para cezalarının, Kuruma itiraz edilmeden veya yargı yoluna başvurulmadan önce tebliğ tarihinden itibaren onbeş gün içinde peşin ödenmesi halinde, bunun dörtte üçü tahsil edilir. Peşin ödeme idarî para cezasına karşı yargı yoluna başvurma hakkını etkilemez. Ancak Kurumca veya mahkemece Kurum lehine karar verilmesi halinde, daha önce tahsil edilmemiş olan dörtte birlik ceza tutarı, gecikme cezası ve zammıyla birlikte tahsil edilecek.

İdarî para cezaları on yıllık zamanaşımı süresine tâbidir. Zamanaşımı süresi, fiilin işlendiği tarihten itibaren başlayacak.

*******************

Herkese Tek Sosyal Güvenlik Numarası

SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı tarafından farklı sosyal güvenlik sicil numarası kullanılmakta, bazen aynı kurumun birden fazla sicil numarası verdiği de görülmektedir. Farklı sosyal güvenlik numaralarının kullanılması sigortalıların hizmetlerinin tespitinde zorluklara yol açtığı gibi, kurumların da iş yükünü arttırıyordu.

Sosyal güvenlik reformuyla birlikte sigortalılar, isteğe bağlı sigortalılar ile bunların hak sahiplerinin; genel sağlık sigortalıları ve bunların bakmakla yükümlü olduğu kişilerin tescil ve diğer tüm işlemlerinde sosyal güvenlik sicil numarası olarak Türk vatandaşları için T. C. kimlik numarası, yabancı uyruklu kişiler için ise İçişleri bakanlığı tarafından verilecek kimlik numarası kullanılacaktır.

*******************

Reformla ölüm aylığı değişti

Sosyal güvenlik reformuyla değişiklik yapılmadan önce,

a) SSK sigortalısı çalışırken vefat ederse, hak sahiplerine ölüm aylığı bağlanabilmesi için, en az beş yıldan beri sigortalı olması ve toplam olarak en az 900 gün prim ödemiş olması şartı aranmaktaydı.

b) Bağ-Kur sigortalılarının ise beş tam yıl prim ödeme süresi bulunuyorsa hak sahiplerine dul/yetim aylığı verilmekteydi.

c) T.C. Emekli Sandığı iştirakçisinin vefatının ardından hak sahiplerine aylık bağlanması için 10 yıl ve daha fazla süre prim ödeme koşulu şartı aranmaktaydı. Fakat, 10 yıllık sigortalılığı olmayan ve 5 yıldan fazla sigortalılık süresi bulunanların eşine bakıma muhtaç olması halinde, çocuklarına da eğitim süreleri boyunca aylık bağlanmaktaydı.

Reformla değişti

Sosyal güvenlik reformundan sonra, en az 1800 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş veya 4 / (a) bendi kapsamında sigortalı sayılanlar (SSK’lılar) için, her türlü borçlanma süreleri hariç en az 5 yıldan beri sigortalı bulunup, toplam 900 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olan sigortalıların hak sahiplerine ölüm aylığı bağlanabilecek.

Yani, memurlar açısından iyileştirme söz konusu iken, Bağ-Kur’lularda bir değişiklik yapılmamıştır. SSK’lılar içinse her türlü borçlanma süreleri hariç tutulmasından dolayı bir zorlaştırma yapılmıştır.

**************************

Reformda İşkazası sayılan durumlar

İş kazaları, bir süredir gündemden düşmüyor. Özellikle Tuzla’da nerdeyse her hafta bir işçi hayatını kaybediyor.

İş kazaları, işverenlerin iş sağlığı ve güvenliği önlemlerini almadan, günlük çalışma sürelerinin üzerinde, işçilere herhangi bir eğitim verilmeden çalıştırılmasından, işçilerinde de dikkatli çalışmaması ile tehlikeli davranışlarda bulunmasından kaynaklanmaktadır.

Ülkemizde her 6 dakikada bir iş kazası olmakta, her 5-6 saatte bir işçimiz hayatını kaybetmektedir. Bu evlerinden çıkan ve çocuklarının geçimlerini sağlamak için çalışmaya giden 4-5 işçimizin akşamları evlerine dönememeleri anlamına gelmektedir. İstatistikler her 2,5 saatte 1 işçinin iş göremez hale geldiğini açıklamaktadır. Ülkemiz, iş kazaları istatistiklerinde Avrupa'da ilk sırayı, dünyada ise 3. sırayı almaktadır.

Hem işçilerin daha güvenli bir ortamda çalışmalarını sağlamak, hem de beden ve ruh sağlıklarını korumak için mutlaka mevzuatta belirtilen iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin alınması gerekmektedir. İşletmelerin iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin önlemleri almaları, gerekli önlemlerin alınmaması nedeniyle meydana gelecek iş kazaları, meslek hastalıkları ve hastalıkların sonuçlarını telafi etmekten daha kolay, daha ucuz ve daha insancıldır.

Sosyal güvenlik reformu olarak adlandırılan 5510 sayılı Kanuna göre ile yapılan iş ile meydana gelen bir kazanın arasındaki illiyet bağı kavramından yola çıkılarak hangi hallerin iş kazası sayılacağı belirtilmiştir.

Meydana gelen iş kazaları dolayısıyla gerekli yardım ve işlemlerin yapılabilmesi için, Kurumun bu kazalardan zamanında haberdar olmasını sağlamak üzere işverenler ile kendi nam ve hesabına çalışanların yükümlülüklerini tanımlamak ve Kurumca yürütülecek işlemleri belirtmek üzere düzenleme yapılmıştır.

Hangi olaylar işkazası sayılacak

İş kazası;

a) Sigortalının işyerinde bulunduğu sırada,

b) İşveren tarafından yürütülmekte olan iş nedeniyle, sigortalı kendi adına ve hesabına bağımsız çalışıyorsa yürütmekte olduğu iş nedeniyle,

c) Bir işverene bağlı olarak çalışan sigortalının, görevli olarak işyeri dışında başka bir yere gönderilmesi nedeniyle asıl işini yapmaksızın geçen zamanlarda,

d) Bu Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamındaki emziren kadın sigortalının, iş mevzuatı gereğince çocuğuna süt vermek için ayrılan zamanlarda,

e) Sigortalıların, işverence sağlanan bir taşıtla işin yapıldığı yere gidiş gelişi sırasında, meydana gelen ve sigortalıyı hemen veya sonradan bedenen ya da ruhen özüre uğratan olaydır.

İş kazasının, o yer yetkili kolluk kuvvetlerine derhal ve Kuruma da en geç kazadan sonraki üç işgünü içinde bildirilmesi gerekecek.

4/ (b) bendi kapsamında bulunan sigortalı (Bağ-Kur’lu) bakımından kendisi tarafından, bir ayı geçmemek şartıyla rahatsızlığının bildirim yapmaya engel olmadığı günden sonra üç işgünü içinde bildirilmesi gereklidir.

İş Kazalarında İdari İşlemler

• İş kazasına uğrayan personele derhal gerekli sağlık yardımları yapılır.

• İşyeri kaza raporu düzenlenir. Şahitlerin ifadesi alınır.

• Kaza o yer yetkili kolluk kuvvetlerine (Jandarma veya Polise) derhal bildirilir.

• Kaza, ilgili SGK sigorta/sosyal güvenlik merkezi müdürlüğüne dilekçe ekindeki vizite kağıdı ile en geç kazadan sonraki üç işgünü (5510 sayılı Kanuna göre) içinde bildirilir.

• Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bölge müdürlüğüne bildirim formu ile en geç iki iş günü içinde haber verilir.

• Kazayla ilgili bir dosya hazırlanır. Evraklar burada muhafaza edilir. Dosyada ayrıca; işçinin sigortalı işe giriş bildirgesi, işe giriş sağlık raporu, kaza tarihinden önceki dört aya ait ücret hesap pusulalarının sureti, işçi çizelgesi, eğitim belgesi ile diğer sertifakalar ve kişisel koruyucuları teslim belgeleri de yer alır.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Yahya Arıkan

 

Okunma: 892

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Yeni Dönemde Cezalar Can Yakacak