Dernek ve vakıflarda kâr nasıl vergilenir?

 

11.10.2010

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Dernek ve vakıflarda kâr nasıl vergilenir?

Yahya Arıkan - 11 Ekim 2010 Pazartesi

Elime geçen son istatistiklere göre Türkiye'de dernek sayısı bu yılın temmuz ayı itibariyle 85 bini aşmış durumda. Örgütlenmenin bir göstergesi olarak iyi bir sayı. Ve bu derneklerin üye sayısı da yaklaşık 7 milyon 400 bin. Dernek faaliyet alanlarına bakıldığında önemli bir oran; 15 bini dini kapsamlı kurumlar olarak öne çıkarken, 14 bin 600’ü sportif, 14 bin 400’ü yardımlaşma dernekleri durumunda. Kalkınma, mesleki dayanışma, toplumsal hayat, dostluk, kültür, sağlık, çevre, imar, sosyal, sivil halklar, gençlik, gibi bir çok alanda faaliyet gösteren derneklere de sahibiz.

Benzer durum vakıflar için de geçerli. Vakıflar Genel Müdürlüğü gözetimindeki temsil edilen mazbut vakıfların sayısı yaklaşık 41 bin 500. Ayrıca Cumhuriyetten sonra şahısların isteği üzerine 721 Sayılı Türk Medeni Kanunu’na uygun olarak bağımsız mahkemelerce kurulan ve Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından kuruluş senedine uygunluğu yönünden denetlenen vakıflara yeni vakıflar denilir ki, bunların sayıları da 5 bin düzeyinde.

Evet sevgili okurlarım; bu genel fotoğraftan sonra bu vakıf ya da derneklerin vergi muhasebesi karşısındaki durumlarına değinmek istiyorum bu hafta.

Bildiğiniz Türkiye’de gibi bir çok dernek ya da vakfa ait iktisadi işletme faaliyet gösteriyor. Büyük kültürel etkinliklerden, ticari amaçlı girişimlere kadar örneklerini görüyoruz. Böyle olunca tabii ki, bir ticari kazanç da söz konusu olabiliyor.

Peki acaba bu kazançlar nasıl vergilendiriliyor?

Kurumlar Vergisi Kanunu’na göre; sermaye şirketlerinin, kooperatiflerin, iktisadi kamu kuruluşlarının, iş ortaklıklarının ve dernek ile vakıflara ait iktisadi işletmelerin elde ettikleri kurum kazançları kurumlar vergisine tabidir.

Dernek ve vakıflara ait iktisadi işletmeler ise ilgili yasaya göre şu şekilde tanımlanır: “Dernek veya vakıflara ait veya bağlı olup faaliyetleri devamlı bulunan ve bu maddenin birinci ve ikinci fıkraları dışında kalan ticarî, sınaî ve ziraî işletmeler ile benzer nitelikteki yabancı işletmeler, dernek veya vakıfların iktisadî işletmeleridir. Bu kanunun uygulanmasında sendikalar dernek; cemaatler ise vakıf sayılır.”

Yukarıda yer alan kanun hükümlerinden de açıkça anlaşılacağı üzere işin ince noktası şudur: Dernek veya vakıflar değil dernek ve vakıflara ait iktisadi işletmeler kurumlar vergisi mükellefidir.

Kurumlar Vergisi Kanunu’nun ilgili maddesine göre kanuni veya iş merkezi Türkiye’de bulunan kurumlar tam mükelleftir ve bu kurumlar gerek Türkiye içerisinde gerekse Türkiye dışında elde ettikleri kazançların tamamı üzerinden vergilendirilir.

Buna göre; kanuni veya iş merkezi Türkiye’de bulunan dernek ve vakıflara ait iktisadi işletmeler tam mükellef kurumdur.

Gelir Vergisi Kanunu’nda ise tam mükellef kurumlar tarafından; tam mükellef gerçek kişilere, gelir ve kurumlar vergisi mükellefi olmayanlara ve bu vergiden muaf olanlara dağıtılan kâr payları üzerinden gelir vergisi tevkifatı yapılması gerektiği düzenlenmiştir.

23 Temmuz 2006 tarihinde yürürlüğe giren Bakanlar Kurulu Kararı’na göre tevkifat oranı ise yüzde 15 olarak belirlenmiştir.

Değerli okurlarım özetle; dernek ve vakıflar gelir veya kurumlar vergisi mükellefi değildirler. Bu nedenle tam mükellef olarak vergilendirilen dernek ve vakıflara ait iktisadi işletmelerin, kârı ait oldukları dernek veya vakıfa aktarmaları durumunda aktarılan tutar üzerinden yüzde 15 oranında gelir vergisi tevkifatı yapmaları gerekmektedir.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Yahya Arıkan

 

Okunma: 588

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Dernek ve vakıflarda kâr nasıl vergilenir?