Vergi Beyannamelerinin Beyan Süreleri Kanunu Tasarısı Taslağı

 

01.03.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Vergi Beyannamelerinin Beyan Süreleri Kanunu Tasarı Taslağı

Vergi Beyannamelerinin Beyan Süreleri Kanunu Tasarısı Taslağı

İstanbul. 10.02.2006

Sayı: 2485

TÜRKİYE
SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER VE
YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLER ODALARI BİRLİĞİ
YÖNETİM KURULU BAŞKANLIĞI’NA
ANKARA


Konu: Vergi Beyannamelerinin Beyan Süreleri Ve Ödeme Tarihlerinin Değiştirilmesine İlişkin Kanunu Tasarısı Taslağı konusunda;

MADDE -1- 193 Sayılı Gelir Vergisi kanunun 92. Maddesi Aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

Yıllık Beyannamenin Verilmesi
Madde 92 –Bir takvim yılına ait beyanname izleyen yılın Mart ayının 25. günü akşamına kadar, gelirin sadece basit usulde tespit edilen ticarî kazançlardan ibaret olması halinde izleyen yılın Şubat ayının 25. günü akşamına kadar, tam mükellefiyette vergiyi tarha yetkili vergi dairesine, dar mükellefiyette Türkiye'de vergi muhatabı mevcutsa onun Türkiye'de oturduğu yerin, Türkiye'de vergi muhatabı yoksa işyerinin, işyeri birden fazla ise bu işyerlerinden herhangi birisinin bulunduğu yer vergi dairesine verilir veya taahhütlü olarak posta ile gönderilir.Tam mükellefiyette vergiyi tarha yetkili vergi dairesine, dar mükellefiyette Türkiye'de vergi muhatabı mevcutsa onun Türkiye'de oturduğu yerin, Türkiye de vergi muhatabı yoksa işyerinin (işyeri birden fazla ise bu işyerlerinden herhangi birisinin) bulunduğu yer vergi dairesine verilir veya taahhütlü olarak posta ile gönderilir.

Takvim yılı içinde memleketi terk edenlerin beyannameleri memleketi terke takaddüm eden 15 gün, ölüm halinde ölüm tarihinden itibaren 4 ay içinde verilir.

MADDE -2- 193 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 98. Maddesi Aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

Muhtasar Beyanname

a) Verilme Zamanı

Madde 98 –94'üncü madde gereğince vergi tevkifatı yapmaya mecbur olanlar bir ay içinde yaptıkları ödemeler veya tahakkuk ettirdikleri karlar ve iratlar ile bunlardan tevkif ettikleri vergileri ertesi ayın yirmibeşinci günü akşamına kadar, ödeme veya tahakkukun yapıldığı yerin bağlı olduğu vergi dairesine bildirmeye mecburdurlar. Yıl sonlarında tahakkuk ettirilen mevduat faizlerinden kesilecek vergilerin bildirilmesi için bu süre bir ay uzatılır.

Aynı belediye hudutları içinde muhtelif yerlerde yapılan ödeme ve tahakkuklar ile bunlara ait vergilerin bir merkezden bildirilmesi caizdir.

Ziraî ürün bedelleri üzerinden tevkifat yapanlar hariç olmak üzere, çalıştırdıkları hizmet erbabı sayısı 10 ve daha az olanlar, 94'üncü maddeye göre yapacakları tevkifatla ilgili muhtasar beyannamelerini, bağlı bulundukları vergi dairesine önceden bildirmek şartıyla her ay yerine Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarının yirmibeşinci günü akşamına kadar verebilirler.

MADDE -3- 193 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 119. Maddesi Aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

Vergi Tevkifatının Yatırılması

Madde 119 –94'üncü madde gereğince yapılan vergi tevkifatı, vergi kesenler tarafından beyanname verecekleri ayın son günü akşamına kadar bağlı bulundukları vergi dairesine yatırılır.

MADDE -4- 193 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun Mükerrer madde 120. Aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

Geçici Vergi
Mükerrer Madde 120 –
Ticari kazanç sahipleri (basit usulde vergilendirilenler hariç) ile serbest meslek erbabı cari vergilendirme döneminin gelir vergisine mahsup edilmek üzere, bu Kanunun ticari veya mesleki kazancın tespitine ilişkin hükümlerine göre (indirim ve istisnalar ile Vergi Usul Kanunu’nun değerlemeye ait hükümleri de dikkate alınarak) belirlenen ilgili hesap döneminin Dörder aylık kazançları (42 nci madde kapsamına giren kazançlar ile noterlik görevini ifa ile mükellef olanların bu işlerden sağladıkları kazançlar hariç) üzerinden 103 üncü maddede yer alan tarifenin ilk gelir dilimine uygulanan oranda geçici vergi öderler. Geçici vergi matrahının hesaplanmasında dönem sonu mal mevcutları, kayıtlar üzerinden tespit edilebilir.

Hesaplanan geçici vergi, dönemi izleyen ikinci ayın 15 uncu günü akşamına kadar bağlı olunan vergi dairesine beyan edilir ve yirminci günü akşamına kadar ödenir.

Hesap Döneminin son Dört ayı için Geçici Vergi Beyan edilmez ve ödenmez.

Aynı dönem içinde tevkif edilmiş bulunan gelir vergisi (42 nci maddede belirtilen kazançlardan yapılan tevkifat hariç) hesaplanan geçici vergiden mahsup edilir.

Yapılan incelemeler sonucunda, geçmiş dönemlere ait geçici verginin % 10'u aşan tutarda eksik beyan edildiğinin tespiti halinde, eksik beyan edilen bu kısım için re'sen veya ikmalen geçici vergi tarh edilir. Mahsup süresi geçtikten sonra, kesinleşen geçici vergiler terkin edilir, ancak gecikme faizi ve ceza tahsil edilir.

Bir önceki takvim yılında dörder aylık dönemler halinde tahakkuk ettirilerek tahsil edilen geçici vergi, yıllık beyanname üzerinden hesaplanan gelir vergisinden mahsup edilir. Mahsup edilemeyen tutar, mükellefin diğer vergi borçlarına mahsup edilir. Bu mahsuplara rağmen kalan geçici vergi tutarı, o yılın sonuna kadar yazılı olarak talep edilmesi halinde mükellefe red ve iade edilir.
İşin bırakılması halinde, işin bırakıldığı dönemi izleyen dönemlerde geçici vergi ödenmez.

Geçici vergi uygulamasına ilişkin usuller Maliye Bakanlığı'nca tespit edilir.

MADDE -5- 3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 41. maddesi Aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

Beyanname verme Zamanı

Madde 41 -
1. Mükellefler ve vergi kesintisi yapmakla sorumlu tutulanlar Katma Değer Vergisi beyannamelerini, vergilendirme dönemini takip eden ayın yirmibeşinci günü akşamına kadar ilgili vergi dairesine vermekle yükümlüdürler.
2. Katma Değer Vergisi beyanının gümrük giriş beyannamesi veya özel beyanname ile yapılması gerektiği hallerde bu beyannameler vergi mükellefiyetinin başladığı anda ilgili Gümrük İdaresi’ne verilir.

3. İşi bırakan mükellefin Katma Değer Vergisi beyannamesi, işin bırakıldığı tarihi izleyen ayın yirmibeşinci günü akşamına kadar verilir.

MADDE -6- 3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 46. maddesi Aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

Verginin Ödenmesi

Madde 46 -
1. Beyanname vermek mecburiyetinde olan mükellefler ile vergi kesmekle sorumlu tutulanlar, bir vergilendirme dönemine ait katma değer vergilerini beyanname verecekleri ayın son günü akşamına kadar ödemeye mecburdurlar.

2. İthalde alınan katma değer vergisi, gümrük vergisi ile birlikte ve aynı zamanda ödenir.

3. Gümrük vergisine tabi olmayan ithalata ve ikametgâhı, kanunî merkezi ve iş merkezi yurt dışında bulunanlar tarafından motorlu kara taşıtlarıyla Türkiye ile yabancı ülkeler arasında yapılan taşımacılık ile transit taşımacılığa ait Katma Değer Vergisi, bu işlemlere ait özel beyannamelerin verilme süresi içinde ödenir.

4. Beyanname vermek mecburiyetinde olmayan mükelleflerin Katma Değer Vergisi, tarh süresi içinde ödenir.

5. Maliye Bakanlığı, işlemin mahiyetini göz önünde tutarak Katma Değer Vergisinin işlemden önce ödenmiş olması şartını koymaya yetkilidir.

Görüşlerimizin Gelir İdaresi Başkanlığı’na iletilmesini arz ederiz.

Saygılarımızla,
Yahya Arıkan
Başkan

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Yahya Arıkan

 

Okunma: 1261

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Vergi Beyannamelerinin Beyan Süreleri Kanunu Tasarısı Taslağı